НОВИНИ
 

Минчев обяви група от 14 играчи за мачовете с Исландия и Чехия

04.06.2018 11:13
Минчев обяви група от 14 играчи за мачовете с Исландия и Чехия

Старши треньорът на мъжкия национален отбор Любомир Минчев обяви разширения състав на България за предстоящите мачове от световните квалификации срещу Исландия и Чехия.

 

Ето и кои баскетболисти попаднаха в него:

 

Име

височина

позиция

роден

клуб

 

Дий Бост

189

1-2

12.10.1989

Страсбург (Франция)

 

Станимир Маринов

192

1-2

07.09.1991

Левски Лукойл

 

Венцислав Петков

188

1-2

14.10.1991

Балкан

 

Божидар Аврамов

196

2-1

08.03.1990

Левски Лукойл

 

Чавдар Костов

195

2-3

18.04.1988

Работнички Скопие

 

Павел Маринов

199

3

12.06.1988

Стяуа Букурещ (Румъния)

 

Златин Георгиев

197

3

22.05.1985

Рилски спортист

 

Христо Захариев

199

3-2

27.10.1990

Балкан

 

Александър Янев

203

4-3

20.01.1990

Берое

 

Димитър Димитров

203

4

01.03.1993

Академик Бултекс

 

Александър Везенков

206

4-5

06.08.1995

Барселона (Испания)

 

Цветомир Чернокожев

206

4-5

01.06.2000

Академик София

 

Станислав Ваклинов

207

5-4

07.06.1989

Академик Бултекс

 

Николай Вангелов

212

5

15.02.1996

Куоре Наполи (Италия)

 

Новите имена в състава в сравнение с втория цикъл от квалификациите са Христо Захариев, Венцислав Петков и Божидар Аврамов. Любомир Минчев уточни, че е говорил с Цветомир Чернокожев преди месец и половина, като уговорката с него е да помогне в подготовката и след това да се присъедини към състава на 18-годишните. Селекционерът разкри, че Деян Карамфилов и Николай Стоянов също ще се присъединят към лагера, за да може отборът да води нормален тренировъчен процес.

 

 

Павел Маринов и Дий Бост ще започнат по-късно подготовка, защото не са приключили сезона с клубните си отбори. Неясна е и датата на присъединяването към тима на Александър Везенков. Станимир Маринов е с лека контузия и също има нужда от няколко дни за възстановяване.

 

 „С Чернокожев съм говорил преди месец и половина. Още тогава бях наясно, че не се знае кога Везенков ще може да се присъедини към състава. Договорката ми с Цецо е да помогне на националния тим докато дойде Везенков. В момента сме в доста тежка ситуация – за мен и за играчите. Причината е в това, че всички те завършиха участията си в клубните отбори по различно време. Има такива, които завършиха преди месец, други – преди две седмици, а има и такива, които свършват 5-6 дни преди двубоите на националния отбор. Лично съм говорил с всеки един след края на клубните им ангажименти. Не съм говорил с тях по време на мачовете им в шампионатите. Говорих с тях след това да водят индивидуална подготовка и да се поддържат. Тези, които свършиха преди две седмици, или както Янев – преди месец, ако не се поддържат и дойдат без да са тренирали, ще бъде доста тежко. Нямаме време за водене на базова подготовка за влизане във форма. Надявам се да са подходили сериозно към това нещо. Другият проблем е, че има играчи, за които не знам кога ще дойдат. Не знам за Везенков, Бост, Павел Маринов“, каза Любомир Минчев.

 

Отборът започва днес подготовка за предстоящите мачове от световните квалификации срещу Исландия и Чехия. Баскетболистите на Любомир Минчев ще се съберат на първа тренировка днес в столичната зала „Триадица“. Те ще останат в София през по-голямата част от лагера. Планирани са и две контроли - на 21 и 22 юни срещу Тунис.

 

След тях отборът заминава за Ботевград, където ще остане до началото на квалификациите. България посреща Исландия на 29 юни в „Арена Ботевград“, а двубоят с Чехия е на 2 юли в Пардубице.

 

„Започваме с това, че този прозорец ще бъде щастлив за всички, ако може да се нарече така. Няма да има състезания, които да попречат на състезателите ни да участват в подготовката и в самите мачове. Това е много важно. Да се надяваме да се класираме по-напред. Този проблем може да възникне обаче за следващите прозорци. Започнахме подготовка за този мач с Исландия още преди месец. Той е важен за нас не само като резултат. Започнахме да го промотираме и по време на шампионата, който завърши наскоро. Искаме да постигнем интереса, който заслужава националния отбор в една хубава зала и се надявам в една прекрасна обстановка”, заяви пред представители на медиите и президентът на БФБаскетбол Георги Глушков.

 

Той  разказа и за усилията, които министърът на младежта и спорта Красен Кралев е положил за решаването на проблема между националните федерации, ФИБА и Евролигата. Той обяви, че името на българския министър е било в основата на разговорите по време на последното събиране на Асамблеята на ФИБА в Никозия. „Проблемът може би ще се разреши с помощта на министър Кралев, който като председател на Съвета на министрите на последното заседание в Брюксел е поставил въпроса по такъв начин, че всички 28 министри от ЕС са заинтересувани от решението. За първи път има раздвижване за модела, който Европа трябва да следва – за комерсиализацията на спорта, за задължително участие на състезателите в националните отбори. Благодаря на министъра за неговия принос, който даде голям ентусиазъм на тези федерации, които имаха проблеми и се очаква те да бъдат разрешени. Този въпрос засяга всички федерации, които не могат да ползват своите състезатели по време на квалификациите. Това е много сериозен проблем и аз не смятам, че една организация от 10-11 отбора не може да диктува тези неща. Това е неправилно.След две години около спора между Евролигата и ФИБА има раздвижване благодарение на министър Красен Кралев, който е председател на Съвета на министрите и там е поставил въпроса. Всички участници в него са се изказали и са взели отношение за спортния модел на Европа и националните отбори. Това е много позитивно и се надяваме този процес да завърши преди да е направил много поражения на европейския баскетбол. Така, че искам да благодаря още веднъж на министър Кралев“, коментира още Глушков.

 

 
1 2 3 4 5 ... 47 »


Галерия
http://www.fiba.com/europe