НОВИНИ
 

Росен Барчовски: Нека се гледа по-трезво и преди, и след състезанията

25.02.2021 17:43
Росен Барчовски: Нека се гледа по-трезво и преди, и след състезаниятаСелекционерът на националния отбор Росен Барчовски призова към реализъм и трезв поглед и по-голямо търпение към българските спортисти и в частност – националния отбор по баскетбол. Бившият играч на ЦСКА и представителния тим на България се срещна днес на пресконференция с представители на медиите и отново разкри емоциите си след като класира отново България на Европейско първенство. Той ще има шанса да води представителния ни тим за трети път на финали в Европа, а беше и в щаба на Пини Гершон на финалите в Полша.

„Не си спомням да съм бил толкова щастлив от някоя среща. Винаги съм бил в националния отбор с удоволствие, било е голямо предизвикателство. Този път, обаче, беше по-голямо преди мача с Латвия, защото в този състав имах възможност да работя със страшно трудолюбиви, всеотдайни хора без претенции, които се подчиняват на треньор. Тогава работата на един треньор става лесна. Бил съм и с други отбори, с трудни характери и тогава ролята на треньора не може да се види толкова. Защото ако играчите не изпълняват това, което иска треньорът, нещата не се получават. Тук това се случи и затова и Господ ни помогна. Имахме и шанс, разбира се. След мача си мислех – 1 точка, това е половин кош, не цял. Можеше да бъде в обратната посока и тогава настроението щеше да бъде на 180 градуса. А аз съм същият треньор и с тази половин точка, и те са същите играчи. Само че сега сме страхотни, а иначе щеше да бъде тежко. Много ни е труден спортът. Има и други такива, но тук специално една точка може да те качи на небето или да те свали на земята. И това ми е призивът: да се гледа малко по-трезво и преди, и след състезанията, защото една точка не променя моя 30-годишен труд като треньор, нито тяхната 10-15-годишна кариера. В случая имахме шанс, другия път може да нямаме. И много ми се иска да не очерняме труда на хората. Това е, от което ме болеше. Този път имаше голям негативизъм и много обиди – от анонимници, от хора, които не могат да застанат с лицата си. Имаше някакви безпочвени критики, но само един успех може да затвори устите на тези хора. Искам очакванията към националния отбор да бъдат реалистични. Имам много опит и като играч навремето в ЦСКА. Печелехме често титли, купи и като направехме банкета с генералите и полковниците, се започваше „Сега сме републикански шампиони, догодина – европейски“. Това беше винаги. Трябва да бъдем реалисти. Ние ще направим всичко възможно, за да се представим добре, да печелим, да се класираме, но имаме много път да извървим, за да се качим в т.нар. рейтинг. Позициите ни са доста назад, това става само с ей такива класирания и победи“, коментира Барчовски.

Треньорът обяви, че вече прави планове за подготовка за квалификациите за Световно първенство, които започват през ноември. „ С това класиране пропускаме предварителните квалификации. През август са тези отбори, които не се класираха, така че и това помага нещо. Но още няма определена дата за жребия. „През прозорците през ноември и февруари най-много да откраднем по 3-4 дни и го правим винаги. Другите страни и това не могат да направят. Но аз смятам, че трябва да направим всичко възможно това лято, тази година да се съберем. Даже вчера съм написал едно писмо до всички държави, които участват в предквалификации, от типа на Черна гора, Латвия, Македония, Австрия, Швеция и т.н. Те през август ще имат подготовка и ще търсят контролни срещи. Като починат след първенството, играчите ще трябва да започнат подготовка. Иска ми се да направим подготовка с националния отбор за 10-12 дни, колкото е възможно, и след това да изиграем няколко контролни срещи. И много ми се иска да видим някои момчета в по-спокойна атмосфера, хем лагерна, хем и в някакви мачове. Така че това е важно. Догодина преди Европейското ще си имаме централна подготовка. Едно от нещата, които говорихме с министъра, беше за една подготовка на Белмекен, за което няма да имаме проблем от тяхна гледна точка. Но това е чак догодина“, сподели Барчовски.

Той отново напомни, че продължава процедурата по натурализацията на центъра Дейвид Кравиш. „При всички положения ще е добре да имаме и център, и гард, за да може да се избира за отделните мачове. Нищо чудно да потърсим вариант за още един гард, защото за световните квалификации Дий Бост надали ще играе, а пък и догодина за Европейското не се знае. Но тепърва ще работим в тази насока. На мен ми се иска да са здрави всички българи. Тогава нуждата от чужденци ще намалее, даже може би няма да я има, но се случва – Станимир Маринов, Данчо Минчев, много важни играчи за нашия отбор, пропуснаха до този момент целия сезон. Никой не е застрахован за такова нещо“, каза специалистът.

Барчовски сподели, че гледа с надежда към бъдещето. „Класирането носи самочувствие. В тази квалификация изиграхме само един слаб мач, с Босна. Мачът тръгна лошо тогава и аз завъртях целия състав, защото идваше следващ с Гърция. Това беше единственият слаб мач, всички останали играхме на високо ниво. Това носи самочувствие. Идват много талантливи и високи млади момчета. В националният отбор до 20 години, който ще ходи това лято на Европейско първенство с треньор Георги Младенов, средният ръст е по-голям от този на мъжкия национален отбор. Това са момчета на 18-19 години. Отдавна не сме имали толкова високи баскетболисти. Така че това дава надежда“, каза той.


1 2 3 4 5 ... 70 »


Галерия
www.fiba.basketball