НОВИНИ
 

Министър Кралев награди с плакети президента на БФБаскетбол Георги Глушков и селекционера на мъжкия отбор Росен Барчовски

25.02.2021 15:56
Министър Кралев награди с плакети президента на БФБаскетбол Георги Глушков и селекционера на мъжкия отбор Росен БарчовскиНа специална среща днес министърът на младежта и спорта Красен Кралев награди с плакети президента на БФБаскетбол Георги Глушков и селекционера на мъжкия отбор Росен Барчовски. Поводът е класирането на националния тим за мъже на ЕвроБаскет 2022. „Трикольорите“ ще се върнат в елита на Стария континент за пръв път след 10-годишна пауза. Те ще играят на финалите в Чехия, Италия, Грузия и Германия догодина, от 1 до 18 септември.

„За мен бе удоволствие да връча почетен плакет на ММС на националния отбор по баскетбол и наставника Росен Барчовски. От името на тима ни наградата получи президентът на Българската федерация по баскетбол (БФБ) Георги Глушков.

Баскетболните национали успяха да се класират за Европейското първенство през 2022 година след 10-годишна пауза. Селекцията на Росен Барчовски извоюва победата в драматичен сблъсък с Латвия с крайното 66:65, като в третата четвърт на мача отборът ни успя да навакса 13 точки изоставане. Европейското първенство е планирано да се проведе в периода 1-18 септември 2022 г. в Италия, Германия, Чехия и Грузия.

Нацията се сплотява от такива успехи. Имахме нужда от подобен пробив в колективните спортове. Поздравявам Барчовски и Глушков за представянето на отбора и духа, който демонстрираха момчетата в решителната среща.

Росен Барчовски заяви, че всички играчи са се раздали в мача срещу Латвия и са водили биткa до края, за да постигнем този успех и да заслужим участието си на Европейското първенство.

По време на срещата Георги Глушков каза, че до еврошампионата в националния отбор могат да влязат талантливи, млади момчета. Според президента на БФБ за тях е важно да натрупат опит, за да бъде изграден още по-силен тим за есента на 2022 г.

Росен Барчовски сподели и плановете си за включването на нов чужденец в състава, който да помогне за по-доброто представяне на тима в световните квалификации. Поех ангажимент ММС да помогне при процедурите за издаване на български паспорт на набелязания играч“, коментира министър Кралев.

По повод срещата Георги Глушков заяви: „Той ни поздрави за успеха и обсъдихме някои неща, които имаме предвид с нашето класиране. Благодаря отново за духа и характера, който показаха, че не се отказаха, въпреки прогнозите за нас. Нека да са горди и е крайно време да осмислят какво са направили, да съберат още мечти и емоции, да продължат работата в клубните отбори, която също е много важна за тях. По-нататък ще мислим.

С министър Кралев не сме говорили за финансова тема. Ние имаме определена бюджетна рамка за тази година, която включва това събитие. Европейското първенство е догодина и тогава вече ще имаме може би друга рамка. Но рамката в момента влиза в този програмен цикъл. Досега каквото е имало нужда, е било направено. Това е един успех, който постигнахме, който е хубав. Но сега целта е съвсем друга, очакванията са по-високи и ние трябва да се настроим и за друг вид работа – как да постигнем резултат, който да задоволява нас като амбиция, треньорска, на ръководството, на хората, на състезателите и на тези, които обичат много баскетбола. Трябва така да направим нещата, че да успеем да постигнем резултат, който да е радващ за тях, за нас, за всички. Тогава от себе си тази финансова рамка ще се разшири“.


1 2 3 4 5 ... 70 »


Галерия
www.fiba.basketball