НОВИНИ
 

Александър Янев: Ще е страхотно да играем отново на толкова голям форум и да покажем, че баскетболът ни е още жив

23.02.2021 20:37
Александър Янев: Ще е страхотно да играем отново на толкова голям форум и да покажем, че баскетболът ни е още живАлександър Янев не се прибра в България със съотборниците си от националния отбор след класирането на ЕвроБаскет 2022. Варненцът обаче бе гост на екип на ФИБА и заедно със селекционера Росен Барчовски дадоха обширно интервю за сайта на световната федерация.

„За всеки играч, който участва на подобен форум, това е шанс да се изправи срещу най-добрите играчи в света. Ще е страхотно да играем на ЕвроБаскет и да покажем, че българският баскетбол е жив“, каза варненецът. Той беше на 21-годишна възраст, когато дебютира на европейско първенство за мъже през 2011 г. в Литва. „Всички знаем, че българските играчи не са особено известни в Европа. Това трябва да променим“, допълни Янев. Той и Чавдар Костов са членовете на националния ни отбор, представил ни в Латвия, които играха на континенталния шампионат в Литва. От тогава те са неизменна част от тима на страната в квалификациите и дадоха всичко от себе си да поведат по-младите си съотборници в Рига.

„Казахме им, че за нас, както и за всеки друг, това е огромен шанс – да се класираме на ЕвроБаскет. За младите ще е още по-страхотно да играят срещу най-добрите отбори в Европа“, казва бившият играч на Черно море Тича.

„Класирането ни е огромен успех. Пропуснахме последните 10 години без да участваме на ЕвроБаскет. Ако бяхме загубили и този мач, следващият ни шанс щеше да е през 2025. И така цяло поколение нямаше да е играло на ЕвроБаскет. Затова тази победа беше толкова важна за нас“, коментира и Росен Барчовски.

Част от успеха обаче бе изкован още през септември 2018 г. по време на квалификациите за Световното първенство през 2019 г. в Китай, когато България победи Франция със 74:68 у дома, смята анализаторът на ФИБА. Петима от състава на Барчовски бяха в отбора на Любомир Минчев преди две години и половина, включително и Янев. И точно този успех над Франция дава огромен тласък в самочувствието на българите.

„Никой не вярваше в нас преди този мач. Никой не вярваше, че можем да победим този отбор. Те дойдоха в България с не малко звезди. Но отново – борихме се. Борихме се за всяка топка. Показахме, че имаме потенциал. Всичко още помнят тази победа срещу Франция“, казва Янев. „Със сигурност това беше исторически успех. Да биеш Франция винаги е голям успех“, казва и Барчовски.

Янев обаче признава, че победата над Латвия има дори по-голяма тежест. „Мисля, че тази победа над Латвия беше по-емоционална, отколкото онази – срещу Франция. Това е друга победа, която ще се помни поне 5-10 години“, казва крилото.

Макар българите да завършиха квалификациите с поражение от Босна и Херцеговина, страната сега гледа с надежда към лятото догодина. И мечтае. „Ако всички са здрави, ако сме в пълен състав, можем да направим велики неща. Не сме поставени под напрежение, защото знаем, че ще играем срещу страхотни отбори. Мисля, че ако играем освободено, можем да изненадаме много добри съперници“, убеден е играчът на чешкия Бърно.

А така българските фенове ще имат още победи, за които да си спомнят с години.


1 2 3 4 5 ... 70 »
https://www.euroins.bg/

Галерия
www.fiba.basketball