НОВИНИ
 

Йордан Минчев и Асен Великов се включиха в посрещането на Героите от Рига

23.02.2021 19:27
Йордан Минчев и Асен Великов се включиха в посрещането на Героите от РигаДвама от участниците в най-успешните квалификации за българския национален отбор за мъже в последните 10 години – Йордан Минчев и Асен Великов бяха сред посрещачите на героите, които в Рига завоюваха квота за ЕвроБаскет 2022. Двамата баскетболисти лекуват контузии и не бяха в групата за Латвия, но показаха подкрепата си на летище „София“.

Фенове с големи български знамена и постери „10 години стигат“ и „Благодарим Ви!“ изненадаха четата на Росен Барчовски на аерогарата. Най-щастливи от завръщането на момчетата обаче бяха съпругите и децата на играчите. Сред посрещачите бе и бившият национал и играч на Хебър - Веселин Веселинов.

„Като игра дадохме почти всичко на мача с Латвия. Като селекция липсват много играчи, да не ги изброявам всички. В първия цикъл страшно много помогнаха в началото и Станимир Маринов, и Йордан Минчев, и Божидар Аврамов. Преди това беше Павел Маринов. Ще им дойде времето и на тях. Има и млади момчета. Липсва ни ръст. Живот и здраве, планираме лятото да направим някаква подготовка с контролни срещи. Има високи момчета като Емил Стоилов и Николай Вангелов. Вижда се с просто око, че страшно много ни липсва ръст“, каза видимо уморен от емоции и път селекционерът Росен Барчовски.

Отборът бе посрещнат лично от президента на БФБаскетбол Георги Глушков. „Емоциите са различни. Класирането е хубаво, дава път на младите и голям хоризонт. Другото, което мен лично много ме вълнува е, че показахме характер и че можем да се борим за победата от първата до последната минута, да я искаме и да я вземем срещу много силен съперник, който също се бореше на живот и смърт за това класиране. Искам да подчертая нещо, което за мен е много важно. Знаем, че ние не разполагаме с високи състезатели, които отдолу под коша да преместят равновесието в една или друга посока, обаче имаме момчета, които да се борят. Хубавото е, че може да вкарваме и отдалече. Модерният баскетбол го наложи, искам или не. Ние играем такъв баскетбол. Показахме физиономия и характер. Ще кажа на Росен, че съм много щастлив от факта, че даде възможност на всички млади да се включат във втория мач и да покажат какво могат. Беше важно. Имаме резерви и млади момчета, които сега имат година и пред себе си до европейското. Още есента обаче започват квалификации за световното, би трябвало вече да бъдем с друго самочувствие и да знаем как да се борим за победата от първата до последната минута. Това е много важно. Константин Костадинов е от тези, които очакваме да видим. Сега имаше възможност и показа хубави неща. Знам, че той е в подходяща възраст, въпреки че е най-малък от всички. Има и още няколко други момчета по мое мнение“, коментира Глушков пред журналисти.

Изненадващо Дий Бост също кацна с отбора в София макар другите играещи в чужди клубове – Александър Янев и Константин Костадинов да пътуваха директно съответно за Чехия и Испания.

„Чувствам се добре. Щастлив съм да съм отново тук в България. Всеки от нас е щастлив сега. Мисля, че това посрещане е много хубаво, особено след класирането за Евробаскет 2022. Имахме дълго пътуване, бяхме в хотела близо седмица, но сега всичко е добре. Надявам се на европейското всички да са здрави и Везенков и останалите да са с нас. Целта е да печелим, а не просто да играем“, каза гардът. Той обаче допълни, че ще поиска почивка и няма да играе в квалификациите за Световно първенство, които стартират през ноември. „Обещавам да се съм тук за европейското, но не и за световните квалификации, тъй като вече остарявам. Ще се върна обаче за Евробаскет 2022“, каза Бост.

Барчовски потвърди косвено думите му, като обяви, че се надява до следващите официални мачове да е приключила процедурата по издаване на български паспорт на центъра Дейвид Кравиш.

В отлично настроение по време на слънчевото пристигане в София бе и игралият страхотно Димитър Димитров. „Чувстваме се превъзходно. Отидохме да си свършим работата. Не знам другите хора дали са вярвали или не, но ние до последно преди мача бяхме сигурни, че ще се класираме. Мисля, че постигнахме един много добър резултат. Беше мечта на всеки от нас да играе на европейско. Надявам се да сме живи и здрави всичките и да покажем една добра игра на европейското. Отидохме единствено с мисълта за победа срещу Латвия и го постигнахме“, каза капитанът на Балкан.

„Щастливи сме, все пак затова отидохме. Казах и на пресконференцията в София, че ние отиваме като фаворити със самочувствие да вземем тази победа. През цялото време, в което бяхме там, вярвахме, че можем да го направим и го показахме на терена. Наистина не беше много приятен мач за гледане, понеже беше много корав сблъсък. Предимно се играеше в дефанзивен план, но свършихме това, за което отидохме“, заяви пък капитанът Костов, който бе посрещнат от съпругата си Ани и малката Тереза, родена миналия септември.

Глушков, Костов и Барчовски ще се срещнат отново с медиите в четвъртък на специалната пресконференция, на която ще разкрият още подробности около мачовете в Латвия и надеждите за представяне на ЕвроБаскет 2022 в Чехия, Грузия, Германия и Италия от  до 18 септември догодина.


1 2 3 4 5 ... 70 »


Галерия
www.fiba.basketball