НОВИНИ
 

Даниел Клечков: Извлякохме максимума

24.08.2020 13:19
Даниел Клечков: Извлякохме максимума

Националният отбор за юноши до 17 години се класира на второ място в първото по рода си световно първенство за умения - FIBA U17 Skills Challenge. Националният ни отбор до 17-годишна възраст допусна загуба от набралия скорост от квалификациите тим на Монголия със 126:99.

 

Най-добрите български състезатели, родени през 2003 г., трябваше да участват в Световното първенство за тази възраст, домакин на което беше определена столицата София. Световната епидемия с коронавирус Covid-19 обаче стана причина за отмяната на турнира, както и на всички Европейски първенства за подрастващи. Вместо Мондиала от ФИБА учредиха ново състезание, което виртуално да покаже способностите на играчите в надпревара по умения.

След края на първия турнир и триумфалния път на българския отбор се свързахме със старши-треньора на тима ни Даниел Клечков и го помолихме да сподели впечатленията си от изминалата седмица на тренировки и виртуални двубои. Ето какво каза младият специалист:

 

Какво е усещането да си втори в света?

Чувстваме се страхотно, въпреки че искахме да станем първи в този нов формат на фиба световно първенство по умения. Искам да благодаря на момчетата за старанието, усилията и резултата който постигнаха. Също така специално да благодаря на Стойо Чолаков и Петко Делев за помощта и да си пожелаем финал на световно баскетболно първенство много скоро.

 

Как оценяваш подобен вид надпревари?

Това първенство замести световното в България, което всички ние очаквахме с нетърпение. Мисля че беше добра идея, момчетата бяха мотивирани и дадоха всичко от себе си в тренировъчния процес и в състезанието. Всички знаем, че това беше компромисен вариант поради създалата се ситуация в света, важното е че ние извлякохме максимума.

 

Винаги в България се появяват критики, че при подрастващите липсват базисни умения, това състезание доказа ли обратното?

Това състезание доказа че имаме бързи момчета, които могат да вкарват и да бъдат пределно концентрирани в изпълнението на баскетболните елементи в състезателен характер, но да не забравяме че тук нямаше защита, която много променя неща.

 

 

Как се справихте с разочарованието, че няма да има стандартно Световно първенство?

Разочарованието си остава във всички не знаем кога отново ще можем да участваме на такъв форум и то в България, но както казах мотивирахме се и дадохме най доброто в този турнир по умения.

 

Какви са позитивите от този лагер за отбора?

Конкретно в този лагер работихме за индивидуална техника по специално за външни играчи, което мисля че им беше от полза. Също така искам да благодаря и на Данчо Бозов който проведе една тренировка с момчетата и им даде много ценни съвети, в които вярвам че ще се вслушат.

 

Отсъстваха момчетата, играещи в чужбина. Защо?

Имаха уважителни причини някои трябваше да се приберат по рано защото не знаеха как ще се променят мерките относно Ковид-19. За Константин Костадинов беше по добре за него да участва с 20-годишните и да е готов за подготовката си с Реал Мадрид.

 

 

Изненада ли те с нещо представянето на твоите играчи във FIBA U17 Skills Challenge?

Не мога да кажа че сме изненадани от някого, но се радваме че с всяка година момчетата се стараят да се развиват и да се подобряват.

 

Има ли бъдеще такова състезание – в световен и в национален мащаб?

Турнирът е познат на децата основно от All Star уикенда в НБА и смятам че може да намери място при малките възрасти. На национално ниво ще бъде интересно за тях, но трябва много добре да се обмисли, за да не пречи на основния състезателен период.

 

 

Стъпка напред ли беше това участие във FIBA U17 Skills Challenge и в какъв аспект? На какво ни научи?

 

Беше полезно участие за нас за страната ни въпреки че финала беше с Монголия, видяхте че отпаднаха по рано страни като Испания, Италия, Китай и Австралия. Вярвам че момчетата научиха че всяка стрелба и всяко техническо действие изпълнено на скорост, прецизно и без грешка е от огромно значение в баскетбола.
На финал!!!

На финал!!!

22.08.2020 21:29
1 2 3 4 5 ... 65 »
https://www.euroins.bg/

Галерия
www.fiba.basketball