НОВИНИ
 

Всички национални отбори за подрастващи ще имат лагери и контроли през август, септември и октомври

25.06.2020 14:05
Всички национални отбори за подрастващи ще имат лагери и контроли през август, септември и октомври

Всички национални отбори за подрастващи ще имат лагери и контроли през август, септември и октомври. Това прие Управителният съвет на свое видео заседание днес. Новата програма за представителните гарнитури на страната ни бе подготвена, въпреки че ФИБА отмени всички прояви това лято поради световната пандемия с коронавируса Covid-19. Така тимовете ни няма да участват на Европейските първенства, а като жертва на вируса падна и Световното първенство за 17-годишни, на което София трябваше да бъде домакин. Страната ни беше определена да приеме и Европейското първенство в Дивизия Б за момчета до 16-години.

 

Управителният съвет на БФБаскетбол гласува представеното от Мениджър Национални отбори и развитие на подрастващи състезатели Росен Барчовски и изготвено от методиста на БФБаскетбол Петър Клечков предложение за програма за подготовка на националните отбори през лятото.

 

Така Георги Младенов ще събере младежите до 20-годишна възраст на лагер от 3 до 12 август в Правец. Предвидени са контроли с Румъния или Северна Македония. По същото време и на същото място Георги Давидов ще събере отново юношите до 18-годишна възраст, като за тях също са предвидени приятелски мачове с някой от тимовете на съседните ни страни.

 

Единствени участие в официална проява на ФИБА ще имат все пак юношите до 17-годишна възраст, родени до 2003 г. Даниел Клечков и Стойо Чолаков ще съберат своите избраници в Самоков от 3 до 17 август. Основна цел на лагера ще е подготовка за новото състезание на ФИБА за умения „U17 Skills Challenge”, което ще се проведе вместо отмененото Световно първенство. И този отбор ще тества силите си с тим от Северна Македония или Румъния.

 

Националният отбор за момчета до 16-годишна възраст, воден от Йордан Иванов, ще се събере от 15 до 27 август в Сливен или Ямбол, като се готвят контроли с Румъния или Турция. Лагер ще има и за родените през 2006 г., които също се очаква да имат официални мачове още през 2020 г. 14-годишните ще продължат участието на България в проекта на ФИБА Европа “Youth Development Fund” и ще играят в турнирите в Косово и Турция, които трябва да се проведат в рамките на календарната година. Юлиян Аладжов ще събере представителния ни отбор от този набор на лагер през септември. Момичетата от този набор, водени от Силвия Пеева също ще се готвят през септември за предстоящите надпревари.

 

До края на годината ще бъде проведен лагер и на национален отбор за момчета и момичета, родени през 2007 г., който ще участва в първия турнир по новата програма на ФИБА Европа “Youth Development Fund”, в която България отново ще участва съвместно с федерациите на Турция, Северна Македония, Румъния и Косово.

 

Лагери ще има и за националните отборипри дамите. Тимът ни за жени до 20-година възраст, воден от Таня Гатева ще се събере в Стара Загора или Сливен от 1 до 12 август, като са планирани контроли с Турция или Румъния. Лъчезар Коцев ще събере девойките до 18-годишна възраст в Чепеларе от 12 до 24 август и също ще изведе тима за две контроли с някой от отборите на съседните ни страни. 16-годишните момичета, водени от Маргарита Маринкова ще имат лагер от 10 до 22 септември в Самоков, където ще посрещне един съседен отбор за приятелски мачове.
1 2 3 4 5 ... 67 »
https://www.euroins.bg/

Галерия
www.fiba.basketball