НОВИНИ
 

ФИБА Европа отмени Европейските първенства за подрастващи през 2020

08.04.2020 13:58
ФИБА Европа отмени Европейските първенства за подрастващи през 2020

Бордът на ФИБА Европа, част от който е президентът на БФБаскетбол Георги Глушков, отмени всички 16 европейски първенства за подрастващи, насрочени за лятото на 2020-а година. Президентът на централата Тургай Демирел свика ръководството на организацията във видео-конферентен разговор, какъвто провежда за втори път в условията на световна пандемия и епидемия с COVID-19. В заседанието участваха и президентът на световната централа Аман Ниан и Генералният секретар на ФИБА Андреас Заклис.

 

Сред отменените шампионати е и европейското първенство за момчета до 16-годишна възраст в Дивизия B, на което София трябваше да е домакин. Шампионатът бе насрочен от 13 до 22 август в столицата.

 

Отложен бе и проектът за развитие на баскетбола сред момичетата в Постойна, Словения, в който България редовно участва.

 

Бордът реши, че през 2021 всички страни, които сега няма да организират европейски, ще са с приоритет при кандидатстването.

 

Все още не е ясно решението за световното първенство за юноши U17, на което България е домакин. Очаква се ФИБА да вземе решение за провеждането му до 15 май.

 

Демирел представи и нов проект на ФИБА Европа, наречен FIBA Europe Post-COVID-19 Roadmap, който трябва да регламентира връщането на баскетбола във фокуса на спортния живот след кризата. Подробности по проекта ще бъдат представени през май.

 

Все още не е изяснен казусът с провеждането на ЕвроБаскет 2021 за мъже и жени, чиито дати също са под въпрос заради отлагането на Олимпийските игри в Токио за 2021 г.

 

По отношение на клубните турнири Бордът на ФИБА се обедини около становището, че най-добрата опция за приключването на женската Евролига, ЮроКъп, жени и ЮроКъп, мъже е да се проведат финални турнири с един домакин през семтември и/или октомври. Предстои консултация с клубовете и националните федерации за възможностите това да бъде направено.
1 2 3 4 5 ... 67 »
https://www.euroins.bg/

Галерия
www.fiba.basketball