НОВИНИ
 

Четири легенди на българския баскетбол ще изтеглят жребия за Световното за юноши

05.03.2020 09:00
Четири легенди на българския баскетбол ще изтеглят жребия за Световното за юноши

Четири от най-големите легенди на българския баскетбол ще изтеглят жребия за Световното за юноши до 17-годишна възраст. Съставът на групите за предстоящия в София Мондиал ще бъде определен на 6 март от 11:00 ч. с церемония в зала „Опал“ на хотел „Рамада София Център“ в столицата. Самото Световно първенство ще се проведе в „Арена Армеец“ от 4 до 12 юли.

 

Медалистките от Олимпийски игри Диана Брайнова, Снежана Михайлова, Надка Голчева и Петкана Макавеева ще са ВИП-гостите на церемонията по теглене на жребия. Те ще участват в определянето на групите на турнира.

 

Петкана Макавеева е родена на 4 октомври 1952 г. В славната си кариера играе за „Септемврийска слава“ (Монтана), ЦСКА: 1969-1971, „Академик“ (София), но най-силните си години посвещава на „Левски-Спартак“. Девет пъти е шампионка на България, а десет вдига Купата на страната. Тя е сред златните момичета, които печелят Купата на Европейските шампионки през 1984 г. с „Левски Спартак“, а също –  и купата „Лиляна Ронкети“ със „сините“. Седем години е капитан на националния отбор, с който е носител на сребърен медал от Олимпийските игри в Москва през 1980 г. и бронзов – от Монреал’76. Има и два медала от Европейско първенство – бронзов от 1976 г. и сребърен от 1983. През 1976 г. е включена в Идеалния отбор на Европа.

 

Надка Голчева е родена на 12 март 1952 г. Прекарва цялата си кариера в „Левски“, като 10 години е капитан на отбора. Носител на 6 титли и девет Купи на България. Тя е сред златните момичета, които печелят Купата на Европейските шампионки през 1984 г. с „Левски Спартак“, а също –  и два пъти купата „Лиляна Ронкети“ със „сините“. Неизменна водеща фигура в националния отбор, с който е носител на сребърен медал от Олимпийските игри в Москва през 1980 г. и бронзов – от Монреал’76. Двукратна сребърна медалистка от Европейско първенство и веднъж печелила бронзов медал. Включена е в Идеалния отбор на Европа за 1984.

 

Снежана Михайлова е родена на 29 януари, 1954 г. Професионалният й път минава през „Академик“ (Варна), „Академик“ (София) и  „Славия“. По два пъти е шампионка и носителка на Купата на България. С националния отбор е носител на сребърен медал от Олимпийските игри в Москва през 1980 г. и бронзов – от Монреал’76. Бронзова медалистка от Европейското първенство през 1976 г.

 

Диана Дилова-Брайнова е родена на 1 ноември, 1952 г. Състезателната й кариера преминава в столичния „Локомотив“, с който е носител на Купата на България през 1971 г. 8 години е неизменна част от националния отбор, с който е носител на сребърен медал от Олимпийските игри в Москва през 1980 г. и бронзов – от Монреал’76. Има и сребърен и бронзов медал от Европейски първенства.

 

 

Съчетаването на опита и младостта по време на жребия се превръща в запазена марка за организаторите на Световното първенство от БФБаскетбол. От централата вече събраха настоящите играчи на мъжкия национален отбор с техните наследници от юношеския състав, който ще се бори за слава на Мондиала в София. Двата тима заедно представиха логото на шампионата, като заснеха специално видео. „Изгряваме заедно“ казват мъже и момчета в клипчето, което можете да видите тук:

 

https://www.youtube.com/watch?v=NxosP0-wac4&feature=emb_title

 

Освен, че по време на събитието ще бъдат определени групите за турнира, на него ще бъде представена и специалната купа уникат, която шампионът на планетата ще получи.

 

https://www.youtube.com/watch?v=LOfnzB4m-fQ&feature=emb_title
1 2 3 4 5 ... 64 »


Галерия
www.fiba.basketball