НОВИНИ
 

Юношеските и мъжките национали представят заедно логото на Световното първенство в София

03.03.2020 09:00
Юношеските и мъжките национали представят заедно логото на Световното първенство в София

Националните обори на България по баскетбол за мъже и юноши се обединиха, за да представят заедно логото на предстоящото Световно първенство за момчета до 17-годишна възраст. Настоящето и бъдещето на играта у нас се събраха, за да участват в специално видео, промотиращо шампионата на планетата, на който София е домакин от 4 до 12 юли. Домакин на мачовете ще е „Арена Армеец“.

 

Логото включва символи както на Световното първенство, така и на страната домакин – България. Основна е фигурата на традиционния за българите лъв, който държи с опашката си баскетболна топка. Цялата композиция пък напомня формите на купата уникат, която ще получи световният шампион на 12 юли. Допълнително в дизайна са включени елементи, напомнящи български шевици и някои от основните символи в тях, като тези, представляващи семейството и сродените племена. Посланието е ясно – ние сме семейството на баскетбола и това ни сродява.

Сплотеността е в основата и на слогана на Световното първенство – „Изгряваме заедно“. Мотото е директна препратка към идеята на форуми като този, събиращи на едно място необработените диаманти на световния баскетбол, които ще изгреят в София и ще блестят по терените през годините.

 

Именно на световно първенство изгряват много звезди, които днес са име в НБА и световния баскетбол. Босненецът Джанан Муса например държи рекорда за най-много точки – 50, през 2016 г. На турнира в Хамбург през 2010 г. изгряват звездите на американеците Брадли Бийл, днес част от Вашингтон Уизардс и Маркиз Тийг от Мемфис Гризлис, на поляка Мариуш Понитка и др. Две години по-късно със слава името си окичват хърватинът Марио Хецония, който днес е в Портланд Трейлблейзърс, австралиецът от Кливланд Кавалиърс Данте Екзум и др. На последното първенство през 2018 г. в Аржентина пък доминира американецът Джейлън Грийн, който от много специалисти е смятан за бъдещ номер 1 в драфта на НБА.

 

https://www.youtube.com/watch?v=NxosP0-wac4&feature=youtu.be
1 2 3 4 5 ... 64 »
https://www.euroins.bg/

Галерия
www.fiba.basketball