НОВИНИ
 

Уникална купа идва в България

28.02.2020 12:45
Уникална купа идва в България

Жребият за Световното първенство по баскетбол за юноши до 17-годишна възраст на 6 март ще бъде съчетан с представянето на уникална купа, обявиха домакините от БФБаскетбол и ФИБА.

 

Освен, че по време на събитието ще бъдат определени групите за турнира, на него ще бъде представена и специалната купа-уникат, която шампионът на планетата ще получи.

 

Трофеят бе представен официално през 2018 г. за Мондиала в Аржентина. Дизайнът, наподобяващ необработени буци с причудливи форми, символизира израстването на играчите, които от юноши се превръщат в звезди. Идеята на дизайнерите е, че 17-годишните, събрани на първия си подобен форум от световен мащаб, все още са необработени диаманти, които с помощта на такива състезания бавно ще се трансформират в световно известни спортисти.

 

Жребият за шампионата на планетата в София ще е в зала „Опал“ на хотел „Рамада София Сити Център“ и е с начален час 11 ч.

 

Както е известно, България ще бъде домакин на Световното първенство, което ще събере бъдещето на баскетбола на планетата от 4 до 12 юли. Всички мачове ще се играят в „Арена Армеец“.

 

Домакинството дава шанс на българския тим от момчета, родени през 2003 г., да се докосне до най-добрите отбори в този набор. Вече са ясни представителите на Европа, Америка и Африка. През април ще стане ясно и кои тимове от Азия и Океания ще се пристигнат през лятото в София. Тогава ще се играят мачовете от континенталното първенство за момчета до 16-годишна възраст, като турнирът ще е в Ливан от 5 до 12 април. За шампионата на планетата се класират първите четири тима.

 

За София класирани вече са първите пет тима от Европейското първенство за момчета до 16 години миналото лято – Испания, Франция, Русия, Италия и Турция; финалистите от шампионата на Африка за същата възраст – Египет и Мали; и полуфиналистите от шампионата на Южна и Северна Америка – САЩ, Канада, Доминиканска република и Аржентина.

 

https://www.youtube.com/watch?v=LOfnzB4m-fQ&feature=emb_title
1 2 3 4 5 ... 64 »
https://www.euroins.bg/

Галерия
www.fiba.basketball