НОВИНИ
 

100 години баскетбол в България: Високите токчета в дамския баскетбол са забранени през 1926 г.

17.09.2019 08:17
100 години баскетбол в България: Високите токчета в дамския баскетбол са забранени през 1926 г.

Само след броени дни у нас за втора поредна година ще се играе мач за Суперкупата на България при жените. Сблъсъкът между шампиона Монтана 2003 и подгласника му Берое Стара Загора обещава да загрее феновете на женския баскетбол за нови емоции през сезона. Мачът ще е в столичната зала „Универсиада“ и е с начален час 18:00. Двубоят ще бъде предаван пряко по БНТ.

 

През 2019 г. изпращаме едно лято с един от най-големите успехи на последните години в женския ни баскетбол – титлата на националния отбор до 20 години от Европейското първенство в Дивизия В, в Прищина (Косово). По стъпките на каките тръгнаха и момичетата от набор 2003, които влязоха в осмицата на Европейското първенство до 16 години, Дивизия В в София.

 

Не забравяме обаче, че 2019 е специална година за баскетбола ни и тези успехи могат само допълнително да подбудят интереса към любимия ни спорт, който вече век ни радва. През цялата година БФБаскетбол чества 100 години баскетбол в България, а ние, от www.basketball.bg и екипа на федерацията се опитваме да припомним миналото и началото. Върнахме се 100 години назад и…

 

Началото


Знаете ли, че баскетболът идва в България в началото на XX век като игра само за жени. „Те (участничките- б. ред.) излизат на състезания с широки плисирани шорти или с дълги поли, с шапки и обути със сандали. В отборите се включват главно жени от интелигенцията. Например в дамския баскетболен отбор на „Левски“, създаден през 1918 г. играят балерина, пианистка, лекарка и т.н.“ Така описва началото на играта Борислава Георгиева в книгата си „Градските развлечения в миналото“.

 

В началните години проблемите и трудностите са много – от липсата на настройка за спорт у населението, до отсъствието на правила, съдии, терени и организация. „За нашия женски спорт обикновено се говори малко, или никак, и поради това може би, за него е позволен само разкоша: да се хроникират резултатите от известни мачове и нищо повече.“ С тези думи започва един материал във вестник „Спортен прегледа“ от декември 1922 г. Журналистът от изданието рисува повече от черна картинка, като допълва, че „женски спорт у нас няма“, „в провинцията жената не живее абсолютно никакъв спортен живот“, а „в София няколко клуба се мъчат да дадат илюзия за това, но тук с големи мъки се упражнява само баскетбол“.

 

Правила и екипировка


Официално се смята, че играта се появява в България през 1919 г., когато „Атлетик“ и Оицерският клуб, или както по-късно става пълното наименование на този клуб - Офицерски спортен клуб Атлетик слава 23, регистрира своя баскетболен клуб, но отбори вече имат и други спортни дружества, като „Левски“, „Славия“ и т.н. През 1921 г. се поставя началото на т.нар. „Женско движение“. Поради нуждата от тренировки и методика, през 1923 г. се публикуват и първите баскетболни книги – „Женски баскетбол“ и „Официални правила на женския баскетбол“.

 

Всъщност за първи път общите баскетболни правила са публикувани на 1 май, 1921 г. във вестник „Спортенъ листъ“, но копия на различни езици се внасят по-рано от Турция. Баскетболът набира постепенно фенове и последователи. Мачовете се включват в програмата на софийските спортни състезания. Организационно също започва да се обръща все по-голямо внимание. Така вестник „Спорть“ от 4 април 1926 г. свидетелства, че от този момент нататък, жените ще играят баскетбол по правилата на мъжете, а момичетата до 14 години ще се състезават по старите женски правила. Определя се и официалната спортно състезателна униформа – „блуза от плат по цветовете на клуба, къса плисирана тъмна рокличка 10 см от над коляното и кюлоти. Обуща меки, без високи токове.“

 

Интересно е, че баскетболните мачове, поне до 1934 г., се организират от секция Специални спортове. Предимно се играе под юрисдикцията на СОСО – Софийската спортна общност. Преди това, заедно с наричания хазена хандбал, е обект на организация предимно на секциите за дамски спортове.

 

Друг интересен факт е, че в тези начални години на играта у нас, един от най-изявените рефери, или поне – най-често практикуващи – е дама – г-жа Надя Досева. По-късно, през 1942 г. тя е и член на комисията, която обучава и предава опита си на следващите поколения рефери.

 

Първи състезания


Първите организирани състезания за жени (а и за мъже) са от 1924 г., когато се правят и надпревари за девойки. Две години по-късно се организира турнирът за Купата на баскетболистката и баскетболиста. Подобна надпревара се провежда и в Русе. Първият междуградски мач е от 1928 г., когато „Славия“ гостува за мачове в Самоков.

 

Макар първият мъжки международен мач да е през 1934 г. („Атлетик – Слава 23“ (АС23) побеждава букурещкия „Студентски спортен клуб“ с 22:16), жените трябва да почакат още девет години, за да запишат участие срещу чуждестранен отбор. През 1943 г., на 4 юли, отборът на Висшето училище по физическо възпитание побеждава колежките от Будапеща с 22:11.

 

Според някои източници, две лета по-късно е време да стартират и държавните първенства при дамите. В рамките на 10 дни Раковски ФК София, Славия 45 София, Левски София и Левски Провадия играят всеки срещу всеки. Раковски ФК печели и трите си двубоя. Тимът, воден от Христо Хайтов, побеждава последователно Славия с 18:5, Левски София с 11:9 и Левски Провадия с 36:9. В състава са: Калинка Симанова, Александра Кръстева, Катя Сариева, Иванка Топлийска, Мария Пенкова, Милена Масленкова, Цанка Тотева, Венета Герасимова и Лиляна Попова.

 

Материали в пресата от това време обаче първите Държавни първенства са организирани през 1942 г.  и то с участието само на столични отбори (очаквайте подробности по темата).

 

Национален отбор


Чак през 1940 г., когато започва да се сформират наченките на мъжкия национален отбор се правят и сборни такива за най-добрите при жените.

 

Събира се и дамски сборен тим на София за обща тренировка преди „планирани междуградски състезания“. Той включва: Н. Михайлова, В. Спирова, Лили Николова, З. Недялкова от Спортклуб, В. Петрунова, В. Димитрова, Беба Димитрова от Левски, Димка Иванова, Лиляна Серафимова и Олга Еленкова от АС 23, В. Маркова и Донка Киркова от Славия и Н. Караиванова от Ботев.
На финал!!!

На финал!!!

22.08.2020 21:29
1 2 3 4 5 ... 65 »
https://www.euroins.bg/

Галерия
www.fiba.basketball