НОВИНИ
 

Мануел Марков: Искаме момчетата да са напълно освободени, да знаят, че играят за страната си

15.06.2017 09:34
Мануел Марков: Искаме момчетата да са напълно освободени, да знаят, че играят за страната си

Националният отбор за юноши започна подготовка за Европейското първенство в Белмекен. Тимът, воден от Мануел Марков, заминава за първия етап от лагера си в петък и ще останат във високопланинската база до 28 юни.

Марков повика 18 души за подготовка. В последния момент заради контузии отпаднаха Николай Михайлов, Пламен Василев и Мартин Стефанов. Седем от избраниците му са с една година по-малки – родени 2000 г. До последно ще се очаква лекарското решение дали в тима ще може да участва и Борислав Младенов.

 

Ето какво каза специално за списание „За Баскетбол“ селекционерът:

 

Ясен е съставът, който ще се готви за европейското в Талин. Това ли е оптималното?

Ясен е като разширен състав. Не мисля, че е най-оптималното, защото до последно нямахме яснота относно състава, поради това, че финалите за юноши бяха изместени за по-късен етап. И имаше някои неприятни изненади, някои контузени състезатели, които смятахме да повикаме преди финалите. Но след шампионата се разбра, че няма да могат да вземат участие. Така че малко в последния момент съставът се промени. Но мисля, че всички момчета, които са извикани, заслужават внимание, очаквам да се представят добре и да търсят място сред 12-те за Европейското. Разбира се, сигурно има и момчета, които не са повикани, които имат амбиции. Но за мен, тази година, тези състезатели са направили на треньорския щаб впечатление, решихме да извикаме точно тези хора.

 

Изгледа целия финален турнир на Държавното първенство за юноши. Какво ти направи впечатление сред твоите избраници, имаш ли вече насоки за работа през лятото?

Разбира се. Като цяло мисля, че на финалите имаше и много положителни неща. Видя се, че макар турнирът да е до набор 98, участваха малко водещи за този набор играчи. Това даде зелена светлина на по-малките, които ме интересуват мен - `99 и 2000, които имаха много повече поле за изява. Хареса ми, че много от отборите играха с по-малки състезатели. Като минус бих казал, че малко отбори играха по-агресивна защита, каквато се играе в Европа, на европейските първенства. Това е едно от нещата, на които трябва да наблегнем, именно на играта в защита и по какъв начин да изглеждаме като стил.

 

В този състав личат няколко имена – MVP на юноши Иван Алипиев, Лъчо Димитров, още няколко момчета, които имаха опит през сезона и с мъжки отбори от лигата. Това до колко голям плюс е?

Разбира се, че е плюс. Имат достатъчно време да се възстановят, както и достатъчно време да се подготвят, въпреки че няма да е лека подготовката, която ни чака. Но като цяло гръбнакът на този отбор, който игра преди 2 години в София на Европейското до 16 години горе-долу е запазен, с изключение на Пламен Василев, който счупи ръка на финалите. Така че мисля, че имат достатъчно опит. Тази година всички момчета играха А група мъже. Момчетата на Лукойл Академик спечелиха А група, на ЦСКА натрупаха много игрови минути. Някои играха и в НБЛ. Така че не мога да не съм доволен от това какъв игрови опит са придобили през тази година.

 

На какво ще наблегнете по-време на подготовката?

Не бих казал, че ще бъде тежка, не говорим за зверски натоварвания. Просто лагерът в Белмекен е явява хем базов откъм физическа подготовка, но ще прекараме и много време в залата, където ще поставяме основните принципи, на които ще разчитаме на Европейското. Защото след като слезем от Белмекен, влизаме в един цикъл всяка седмица по два приятелски мача и ще имаме по-малко време за работа. Но все пак достатъчно ни е времето, което ни е отпуснато от федерацията и мисля, че ще се справим и ще свършим с всичко.

 

Реално каква е перспективата за този отбор на това първенство в Талин? Ясно е, че целта ти сигурно е най-малко влизане в осмицата.

Аз не искам да давам цели, защото както видяхте и миналата година, загубихме – не нелепо, но има ключови мачове, в които ти трябва още съвсем малко, за да спечелиш. Разбира се, отиваме с цел да играем много добър баскетбол и да се борим за абсолютно всеки мач. Какво ще излезе, е друг въпрос. Но аз вярвам в тези момчета, защото ги познавам от няколко години. Всеки от тях е много амбициран да направи резултати, които да са по-оптимистични като цяло за българския баскетбол. 

 

Още от Мануел Марков можете да прочетете в предстоящия брой на списание „За Баскетбол“.

Абонирайте се за списанието на e-mail: zabasketball@basketball.bg. Цената за 12 броя е 24 лв. с безплатна доставка от „Рапидо“.

 

 
1 2 3 4 5 ... 36 »


Галерия
http://www.fiba.com/europe